Celulita- dusmanul multor femei

celulitaEste primavara si deja multe dintre noi se gandesc la sezonul costumelor de baie. Dar ce ne facem cu “dusmanul”- celulita?

Celulita este rezultatul unui proces de acumularea a grasimilor in celulele adipoase-  adevarate camari cu posibilitate de stocare nelimitata!- care creaza aspectul de “coaja de portocala” . Cauzele care duc la aparitia celulitei : alimentatia necorespunzatoare, tulburari hormonale, afectiuni ale glandei tiroide, sedentarism, predispozitie genetica, tratamentul cu anticonceptionale, etc.

Celulita apare si la persoanele slabe iar odata cu inaintarea in varsta, cand elasticitatea pielii scade, ea devine mai evidenta. Se formeaza cu predilectie la nivelul coapselor, feselor si abdomenului si este “privilegiul” femeilor.

Exista 3 tipuri de celulita:

  1. celulita apoasa- se datoreaza in general retentiei de apa si are drept cauza dezechilibrele hormonale si o proasta circulatie sanguina si limfatica. Este moale si de obicei persoanele slabe prezinta acest tip de celulita.
  2. celulita adipoasa- se datoreaza excesului ponderal, este moale si daca strangeti zona nu doare.
  3. celulita fibroasa- este celulita instalata de mult timp, se datoreaza in principal lipsei de activitate fizica, este compacta, dureroasa la strangere si are o culoare vinetie. Apare atat la femeile cu o greutate mai mare cat si la cele slabe si este cel mai greu de ameliorat.

Cum tratam, cum putem reduce efectul de “coaja de portocala”?

In capul listei avem dieta sanatoasa si exercitiul fizic.

Dieta trebuie sa fie:

  • bogata in legume si  fructe crude cat mai diverse, cereale integrale, apa, ceaiuri, sucuri naturale de legume si fructe (nu in exces), supe de legume si zarzavaturi
  • redusa in proteine animale si grasimi
  • fara alimente prajite, dulciuri, sucuri din comert

Exercitiile fizice care consolideaza muschii picioarelor, feselor, abdomenului ca inotul si mersul pe bicicleta sunt de mare ajutor.

In completare vin:

  • masajul anticelulitic, manual sau endermologic(lipodermoaspiratie)- remodeleaza aspectul tesutului adipos, imbunatateste circulatia sanguina si limfatica
  • creme anticelulitice aplicate zilnic, dimineata, dupa dus. Exista pe piata o varietate de creme, cu preturi variate in functie de componentele active si concentratia lor: cafeina, extact de iedera, castan, ardei iute, alge marine, resveratrox, L-carnitana, etc
  • impachetarile corporale la cald sau la rece
  • electrostimularea, etc.

Chiar daca nu putem scapa definitiv de celulita putem lupta sa o estompam astfel incat sa obtinem o varianta mai buna a aspectului nostru fizic.

About the Author

You may also like these