Avocado – portia de sanatate

Avocado estetic în repriza a

Denumit de nutritionisti “fructul perfect” avocado este o alegere excelenta atunci cand vrem sa ne hranim sanatos.

Valoarea nutritionala ridicata este data varietatea de vitamine: E, A, C, K, vitamine din grupul B si minerale: potasiu, magneziu, fier, cupru, zinc alaturi de grasimile nesaturate,fibre si substante antioxidante.

Astfel 100 grame avocado contine:

 • Vitamina K: 26% din necesarul zilnic.
 • Acidul folic: 20% din necesarul zilnic.
 • Vitamina C: 17% din necesarul zilnic.
 • Potasiu: 14% din necesarul zilnic.
 • Vitamina B5: 14% din necesarul zilnic.
 • Vitamina B6: 13% din necesarul zilnic.
 • Vitamina E: 10% din necesarul zilnic.
 • Apoi conține cantități mici de magneziu, mangan, cupru, fier, zinc, fosfor, vitamina A, B1 (tiamina), B2 (riboflavina) și B3 (niacina).

Cel face deosebit este continutul in grasimi sanatoase (15 g/ 100g fruct): contine acelasi tip de grasime ca si uleiul de masline, important in protectia cardiovasculara,  scazand nivelul trigliceridelor si al colesterolului. Totodata contribuie si la o buna absorbtie a vitaminelor liposolubile: A, D, E, K.

O alta caracteristica importanta este aceea ca glucidele din acest fruct sunt reprezentate in cea mai mare parte de fibre solubile, cu rol  in hranirea bacteriilor intestinale prietenoase din intestin ( care sunt foarte importante pentru funcționarea optimă a corpului nostru) si rol in reducerea glicemiei,  alaturi de fibrele insolubile care asigura un tranzit intestinal bun.

Este de ajutor persoanelor care vor să slăbească

Conform unui studiu american publicat in Nutrition Journal, realizat pe două grupuri de oameni, unul fiind instruit să mănânce o masă care conţine avocado, iar celălalt o masă similară fără avocado, a fost evidentiata calitatea fructului de a prelungi senzaţia de saţietate si de a controla nivelul glicemiei, aceasta datorandu-se continutului sau in grasimi sanatoase si fibre. Aceste caracteristici genereaza pierderea in greutate , in cadrul unei diete sanatoase.

Cei care consuma avocado sunt mai sanatosi

Studiile au pus în evidenţă faptul că oamenii care consumă avocado se bucură de o stare de sănătate mai bună decât cei care nu mănâncă acest fruct, ei beneficiind de un aport mai mare de nutrienţi şi fiind de două ori mai puţin susceptibili de a avea  sindrom metabolic, un factor major de risc pentru bolile de inimă şi diabet.

Cateva sugestii de consum

 • salata: salata verde, avocado felii, ardei gras rosu, +/- piept de pui sau somon afumat,seminte de susan, suc de lamaie, ulei de masline
 • pasta 1: avocado bine copt, pasat,rosii cubulete mici, busuioc verde tocat, +/- usturoi sau ceapa verde, zeama de lamaie
 • pasta 2: avocado bine copt, pasat, seminte de canepa sau floarea soarelui, zeama de lamaie, patrunjel tocat.  Se servesc pe felii de crackers din faina de secara sau integrali.
 • sandwich: paine de secara sau integrala prajita, crema de branza, felii de avocado si de rosii, fruza de salata

About the Author

2 thoughts on “Avocado – portia de sanatate

Comments are closed.

You may also like these