Cum să eviți alimentele procesate și să mănânci mai sănătos

În ultimii ani, alimentele procesate au devenit o parte din viața noastră de zi cu zi. Deși acestea sunt convenabile și ușor de obținut, ele sunt de multe ori nesănătoase și pline de ingrediente artificiale. Consumul excesiv de alimente procesate poate duce la obezitate, boli de inimă, diabet și alte probleme de sănătate. Cu toate acestea, evitarea acestor alimente nu este întotdeauna ușoară, deoarece sunt pretutindeni în jurul nostru.

 Iată câteva sfaturi pentru a evita alimentele procesate și a mânca mai sănătos:

1.Planifică-ți mesele

Planificarea meselor este una dintre cele mai importante modalități de a evita alimentele procesate și de a mânca mai sănătos. Atunci când ai un plan bine gândit pentru mesele tale, știi exact ce să cumperi și ce să gătești. Încearcă să planifici mesele pentru3-4 zile și să cumpări tot ce ai nevoie . Astfel, vei fi mai puțin tentat să cumperi alimente procesate.

2.Alege alimente integrale

Alimentele integrale sunt cele care nu au fost procesate sau rafinate. Alimentele integrale te ajută să te simți sătul pentru mai mult timp, ceea ce poate reduce pofta de mâncare și te poate ajuta să-ti controlezi greutatea.

3.Cumpără produse proaspete

Cumpărarea de produse proaspete este o altă modalitate excelentă de a evita alimentele procesate și de a mânca mai sănătos. Fructele și legumele proaspete sunt pline de nutrienți și antioxidanți și sunt o alegere excelentă pentru gustări sănătoase. De asemenea, poți cumpăra carne și pește proaspăt și să le gătești acasă.

4. Fă-ți singur mâncarea

Gătitul acasă este ideal pentru a evita alimentele procesate și de a mânca mai sănătos deoarece poți controla ingredientele și cantitatea de sare și zahăr. De asemenea, poți să alegi alimente integrale și să adaugi mai multe legume și verdeață în mâncare. Încearcă să îți faci un obicei din a găti acasă și să îți planifici timp pentru a face asta.

5.Citește etichetele produselor

Citește cu atenție etichetele produselor pe care le cumperi pentru a evita alimentele procesate. Uită-te după ingrediente naturale și evită produsele care conțin ingrediente artificiale sau conservanți. De asemenea, verifică valoarea nutrițională a produselor și alege-le pe cele cu un conținut scăzut de zahăr și sare.

6.Încearcă alternative sănătoase

Există multe alternative sănătoase pentru alimentele procesate. În loc de snacks-uri procesate, poți opta pentru fructe, nuci sau semințe crude. În loc de sucuri îndulcite artificial, alege apă sau ceai neîndulcit. În plus, poți să încerci să gătești cu uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de nucă de cocos, folosite cu masura.

Prin urmare, evitarea alimentelor procesate și alegerea alimentelor sănătoase poate fi ușoara dacă ai un plan bine gândit și îți faci timp să gătești acasă.  În cele din urmă, mâncarea sănătoasă poate fi la fel de delicioasă și satisfăcătoare ca și alimentele procesate, așa că nu ezita să experimentezi cu rețete noi și să descoperi alimente integrale și proaspete care îți plac.

About the Author

You may also like these