Vara este sezonul in care trebuie sa consumam cat mai multe alimente sarace in calorii, racoritoare, cu un continut ridicat de apa si bogate in nutrienti. Alimentele proaspete, neprocesate, consumate variat si echilibrat furnizeaza organismului energia de care are nevoie. Natura se adapteaza si ea nevoilor noastre nutritionale din aceasta perioada si vara ne ofera cu generozitate legume si fructe .
Datotita temperaturilor ridicate, corpul consuma o buna parte din energie in procesele de termoreglare, incercand sa isi scada temperatura pentru a se adapta, si face acest lucru in principal prin eliminare de apa, cu pierderea unor cantitati importante de saruri minerale. In aceste conditii, nevoile organismului se indreapta catre aportul hidric crescut .
In perioada verii, putem alege sa mancam la micul dejun branzeturi slabe tip branza proaspata de vaci sau capra, telemea, cas, mozzarela alaturi de legume (rosii, ardei, castraveti), cereale integrale cu laptele preferat, un smoothie din fructe de padure si iaurt , paine integrala sau crackers din faina integrala cu pate vegetal pregatit in casa (hummus, guacamole, pate de fasole , pate de ciuperci).
La pranz, putem opta pentru proteine vegetale (mazare, fasole, linte, naut) sau animale (pui, peste, curcan) si legume gatite usor sau salate, iar seara sa ne racorim cu un fel usor de mancare gen supe de legume sau supe crema de legume, salate din legume cu putina branza, ton sau ou sau un peste la gratar/cuptor cu o salata verde.
Importante sunt si gustarile intre mesele principale deoarece diminueaza riscul aparitiei senzatiei de foame si tentatia de a manca ce avem la indemana, cel mai adesea produse procesate. O portie de fructe proaspete sau batonase de legume sau un iaurt de baut sunt bine venite.
Asadar, ideal ar fi sa mancam la fiecare masa legume de sezon, sa consumam cantitati mici de proteine animale si sa avem si mici gustari pe baza de iaurt si fructe.