Putem avea un pranz sanatos la serviciu?

Chiar daca aparent pare greu, se pot gasi soluţii pentru a lua la serviciu un pranz care sa indeplineasca toate conditiile nutritionale ale unei diete sanatoase ce te ajuta sa slabești si sa iti dea o stare buna .

  • Pachetul de acasa

Este cea mai sigura, usor de controlat si ieftina solutie. Pregatit dimineata sau cu o zi inainte, poţi prepara,condimenta dupa gust, taia si masura,  apoi sa ambalezi totul în caserole şi sa le iei la serviciu.

Proporția corecta este: : un sfert proteina( carne ou, branzeturi, peste), un sfert carbohidrati (orez, paine integrala, cartof, naut, fasole, cartofi fierti) și jumatate legume proaspete (diverse tipuri de salate, varza cruda, ardei, rosii, castraveti, etc)sau gatite.

  • Cumparat de la supermarket

Daca nu ai timp sa pregatesti un pachet şi ai un supermarket prin zona, iţi poţi cumpara de acolo ingredientele unui pranz sanatos şi echilibrat. Din zona cu mancare gata preparata alege doar friptura la gratar şi salate fara dressing, pentru ca in general se gateşte cu sosuri şi nu ai control asupra cantitaţilor de grasime folosite sau  poţi alege varianta de a cumpara cateva felii de telemea cu un conţinut redus de grăsime şi 2-3 felii de mușchi file slab ca surse de proteine şi o salata la punga/cutiuta  peste care storci puţin suc de lamaie . Pentru carbohidraţi complecşi, alege o lipie sau o chiflă integrala.

  • Comandat la restaurantă sau la o firmă de catering

Alege tipul de carne, peşte , branza pe care îl preferi ca sursa de proteina animala sau poti opta pentru proteina vegetala: fasole batuta, pasta de naut, tofu sau ciuperci. Le combinam cu legume fara amidon sub formă de garnitura sau salata si cu orez integral, paine sau lipia integrala ca sursa de carbohidrati. Evita uleiurile, dressingurile, sosurile, prajelile, tot ce e gratinat sau pane. Incluse în meniu, pot dubla valoarea calorica a pranzului iar in loc de desert alege o cafea sau un ceai, neindulcite.

Intervalul de timp potrivit pentru a manca pranzul este între orele 13 – 15. Ai grija la cantitați și nu uita de proporția corecta, iar daca ai nevoie de ajutor, apeleaza la un nutriționist.

About the Author

You may also like these