Lintea

Leguminoasele sunt reprezentate de fasole boabe, linte, mazare, naut, soia. Lintea este una dintre leguminoasele cele mai uşor de digerat.linte

Este o sursa buna de proteine si e usor de gatit. O ceasca de linte gatita contine mai mult de 17 grame de proteine, in conditiile in care necesarul zilnic pentru o femeie, de exemplu, este de 40-50 de grame.Este bogata in antioxidanti, minerale, vitamine din grupul B si fibre alimentare solubile si insolubile.

Se gaseşte în diverse sortimente. Avantajul lintei faţa de majoritatea leguminoaselor este ca, fiind mai mica, necesită un timp mai redus de preparare , aproximativ 20 minute.

Cele mai frecvente sortimente de linte pentru alimentaţie sunt cea  verde şi cea roşie, care îşi pastreaza cel mai bine forma şi proprietaţile în urma fierberii. Cu un gust fin, asemanator celui de nuca, lintea verde este cea mai raspandita varietate .

Cum se prepara lintea

Inainte de a se pune la fiert,  trebuie aleasa  şi spalata. Se poate lasa la înmuiat peste noapte, într-o cantitate de apa de 3 ori mai mare , dupa care apa se arunca, iar lintea se spala bine inainte de a fi pusa la fiert în apa curata. Timpul de fierbere  este 15-20 minute, la foc mic.

Se consuma in amestec cu orez, de preferinta brun, sau in amestec cu legume bogate în vitamina C, precum roşii, ardei sau broccoli.

Supa de linte este foarte usor de pregatit: lintea rosie se fierbe, împreuna cu legumele preferate, iar spre final, pentru un plus de gust, se poate adăuga puţin chimen sau coriandru. Se paseaza si se obtine o supa crema delicioasa ce se poate servi cu putina lamaie si crutoane.

About the Author

You may also like these