Foamea si pofta de mancare sunt doua lucruri foarte diferite. Cu toate ca cele doua senzatii seamana mult cateodata, foamea este nevoia fiziologica de a manca, in timp ce pofta de mancare este doar dorinta de a manca.
Mai exact, foamea apare cand nivelul de glucoza in sange scade, la un interval de cateva ore dupa masa, in functie de compozitia si calitatea alimentelor consumate. Este un mecanism ancestral de supravietuire inscris in genele noastre prin care organismul se asigura ca este alimentat in mod corespunzator cu nutrientii necesari.
Foamea fizica apare treptat , corpul ne ofera progresiv indicii ca ne este foame, precum gol în stomac, zgomotele din stomac sau o usoara ameţeala ori nervozitate. Daca nu este satisfacuta, senzaţiile persista, se accentueaza . Foamea fizica dispare pe masura ce corpul primeste suficienta hrana si este urmata de o stare de linistire,de bine.
Pofta este raspunsul conditionat la mancare – este o reactie senzoriala la felul in care arata si miroase mancarea. Pofta se manifesta catre alimente cu gust “bun “, bogate in zahar, bogate in grasimi, bogate in sare- pofta de ceva bun. Ea cere un anumit tip de aliment (ciocolata, inghetata,pizza,etc) şi nu va fi satisfăcuta de nimic altceva. Pofta apare brusc şi simţim ca trebuie neaparat sa mancam. Pofta poate sa creasca sau sa dispara si in functie de factorii hormonali si de stres. Satisfacerea poftei aduce pe moment un sentiment placut, de linistire dar, este urmata de sentimente de vina şi regret si in timp favorizeaza cresterea in greutate. Poftele si mancatul in exces sunt comportamente dobandite, dezvoltate in timp prin mecanisme complexe de formare a unor obiceiuri. Anumite pofte iti pot indica si o carenta pe care corpul o semnaleaza la nivel subconstient.
Scopul principal al unui stil de viata sanatos sau a unui program de pierdere in greutate ar trebui sa fie restabilirea ritmului natural al corpului. Astfel vei manca cand iti va fi foame si te vei opri când te vei simti satul – pentru ca asa este firesc. Corpul va reinvata sa faca instinctiv alegerile potrivite.