CE TIP DE ALIMENTATIE SA ADOPTAM PE TIMPUL VERII?

 Organismul nostru este direct dependent de factorii de mediu iar atunci cand vine vara si temperaturile cresc, resimte asta si automat vom vedea ca senzatia de foame va fi in scadere.

În perioada asta e bine sa alegem mai frecvent in farfurie alimentele sarace in calorii, racoritoare, cu un continut ridicat de apa si bogate in nutrienti, alimentele care reusesc sa fie mai usor digerate de organism.

Dieta de tip mediteranean este perfecta acum. Ce alimente fac parte din aceasta dieta?  Sunt alimentele proaspete, neprocesate, consumate variat si echilibrat, ce vor furnizeaza organismului energia de care are nevoie:

  • legume, zarzavaturi, fructe, leguminoase și, cereale integrale
  • ulei de măsline, masline, oleaginoase si semințe, în cantități moderate, ca sursă principala de grăsimi
  • consum moderat de carne, de preferință albă, de peşte și de ouă
  • consum zilnic de lactate și brânzeturi ușoare, moderat dacă au multe grăsimi în conținut
  • ierburi aromatice și condimente în loc de sare
  • consum cât mai redus de zahăr și dulciuri
  • consum moderat de vin în timpul mesei (1 pahar/zi)

Sunt recomandate a fi consumate cât mai rar sau doar ocazional carnea rosie și preparatele . Sunt de evitat sucurile carbogazoase, produsele cu conținut mare de zahăr și făină rafinată, grăsimile hidrogenate și alimentele prelucrate industrial. Paradoxal, și produsele marcate “low fat” sau “light” sunt și ele pe lista neagră, pentru că lipsa a ceva este compensată cu altceva tot nesănătos. Este vorba, în fond, de produse ultraprocesate, pe care dieta mediteraneană le ține la distanță.

Datotita temperaturilor ridicate, corpul consuma o buna parte din energie in procesele de termoreglare, incercand sa isi scada temperatura pentru a se adapta, si face acest lucru in principal prin eliminare de apa, cu pierderea unor cantitati importante de saruri minerale. In aceste conditii, nevoile organismului se indreapta catre aportul hidric crescut .Fructele si legumele ne juta sa completam nivelul de lichide din organism in timpul verii, dar nu trebuie sa ne bazam numai pe ele. Trebuie sa bem apa cat mai multa, chiar si atunci cand nu ne este sete, deoarece, daca asteptam sa apara senzatia de sete, riscam ca organismul nostru sa fie deja deshidratat. Nu consumam bauturi indulcite cu zahar deoarece acestea favorizeaza obezitatea, nu sunt sanatoase .

Dupa cum observati, regulile alimentare de bun simt trebuie urmate si pe timpul verii. Recomandarea de baza este sa mancati cat mai natural, dar si sa evitati produsele pe care oricum nu le-as recomanda niciodata, acele produse procesate, junk food, care coroborate cu temperaturile caniculare este foarte posibil sa cauzeze chiar si mai mult rau decat in alte sezoane.

About the Author

You may also like these