MANCAREA SANATOASA E GUSTOASA!

Unul dintre trendurile cele mai puternice ale momentului, în ce privește gastronomia, este orientarea spre o alimențatie sănătoasă.
Există, din păcate, percepția greșită că a mânca sănătos înseamnă să consumi mâncăruri dietetice, fade, plictisitoare.
Pentru a avea un meniu sănătos, este important să alegem alimente de bună calitate, diverse, cât mai aproape de starea lor naturală, de la producători locali, atunci când este posibil, și să învățăm câteva reguli principale, simple, pentru a găti.
Prin gătirea corecta, sănătoasa se eficientizeaza absorbția nutrienților de către organism, metabolizarea acestor nutrienți se face mult mai repede, digestia e îmbunătățită si substanțele periculoase sunt distruse.


O alimentație sănătoasă nu înseamnă lipsa plăcerii culinare, ci, din contră, dacă preparăm corect alimentele, vom avea un meniu plin de savoare și apetisant.


O farfurie plină de culoare, cu alimente ce au gusturi și texturi diverse și minim prelucrate,cu condimente bine alese, nu poate fi decât sănătoasă și gustoasă.

Pentru a respecta diagrama unei farfurii ce definește alimentația sănătoasă trebuie să ținem cont de urmatoarele reguli:
– un sfert de farfurie să fie ocupat cu produse din cereale integrale (pâine, paste, orez, quinoa) sau leguminoase (fasole, năut, mazăre, linte

– un sfert trebuie să conțină proteină slabă (carne, brânzeturi, ouă, pește)

– jumătate de farfurie să conțină legume crude sau gătite corespunzător.


Un meniu pe o zi poate să arate astfel:
– mic dejun: omletă cu ardei, baby spanac, cașcaval/cheddar ras, 1 felie de pâine cu semințe, 4 roșii cherry, o cafea sau un ceai,
– prânz: supă cremă de legume cu crutoane și parmezan ras și piept de pui la grill, orez integral cu curry, ardei copt,
– cina: salată cu mix de frunze verzi, ardei, ceapă verde, ierburi aromatice, ton și avocado și o felie de paine paine prajita stropita cu ulei de masline si presarata cu oregano
– gustare: 1 fruct sau 1 iaurt integral cu o lingura mix de semințe/nuci.

About the Author

You may also like these