Alegem fructele si legumele congelate?

Categoric: DA !

Legumele si fructele congelate nu doar ca nu isi pierd  nutrientii esentiali, ci, deoarece timpul de la recoltare pana la congelare este foarte scurt, valoarea lor nutritiva este foarte bine conservata si pot fi uneori mult mai hranitoare si mai bogate in nutrienti decat cele  proaspete (dar de import).

Asadar, nu ma refer la cele proapat culese din gradini sau cele din productia locala pe care le gasim in piete, ci la cele de pe rafturile magazinelor, care sunt culese inainte sa fie coapte, deci un minus la nutrienti, apoi transportate multi kilometrii, unele tratate cu substante chimice, apoi mai stau cateva zile pe rafturi pana sunt cumparate si consumate. In acest moment, nu mai au valoarea nutritiva pe care ar trebui sa o aiba.

In plus, legumele congelate ne ajuta sa economisim timp, fiind deja curatate si gata pentru a fi preparate intr-un timp mai scurt, fara a fi nevoie de decongelare. Chiar se recomanda prepararea legumelor in stare congelata, pentru a-si pastra proprietatile nutritive.

Este foarte important ca temperatura la care sunt pastrate legumele şi fructele congelate sa fie constanta pe toata perioada conservarii. Daca sunt decongelate si apoi recongelate, se poate declansa inmultirea unor microorganisme. Temperatura la care ar trebui tinute în congelator este de -18 grade Celsius.

Unele legume  nu pot fi congelate, din cauza aportului crescut de apa: ridichile, castraveţii şi salatele.

Stiati ca:

  • Afinele sunt  pe primul loc în topul fructelor care nu isi pierd proprietaţile prin congelare. Afinele  isi pastreaza flavonoidele, compuşi chimici cu activitate antioxidanta, antimicrobiana, anticanceroasa şi antiinflamatorie, prevenind cancerul şi boala de inima.
  • Mazarea este una dintre legumele care isi pastreaza aceeaşi textura şi acelaşi gust precum varianta proaspata. In plus, chiar si dupa pastrarea ei la congelator timp de un an, isi pierde doar o zecime din cantitatea de vitamina C, nivelul de antioxidanti crescand.

Cum gatim legumele congelate?

  •  la aburi, nu fierte – ca sa le pastram nutrientii.
  • bine asezonate –  deoarece nu au un gust atat de puternic ca si cele proaspete, pentru o savoare mai pronuntata, e bine sa le asezonam cu condimente diverse.
  • se adauga in diverse mancaruri la final-  se gatesc foarte repede

 

Iarna,  cand varietatea de legume proaspete scade, e indicat sa mancam  mai degraba legume congelate si nu din afara sezonului.

About the Author

You may also like these