Tipuri de ulei de masline

Uleiul de măsline este cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate. Acesta păstrează gustul, aroma, vitaminele și proprietățile curative ale măslinelor.

Din punct de vedere medical beneficiile acestuia se datorează atât conținutului ridicat de acizi grași monosaturați, cât și conținutului ridicat de antioxidanți.

Potrivit studiilor realizate până în prezent, uleiul de măsline previne apariția bolilor de inimă prin scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) în timp ce crește nivelul de colesterol HDL (colesterolul „bun”).

Uleiul de măsline este foarte bine tolerat de către stomac; potrivit studiilor, acesta previne apariția ulcerului gastroduodenal și gastrita, și, totodată, stimulează secreția bilei și a hormonilor pancreatici într-un mod mai natural și mai eficient decat medicamentele prescrise. Prin urmare, acest ulei scade incidența apariției calculilor biliari.

Datorită proprietăţilor pe care le are, uleiul de măsline e o adevărată binefacere când vine vorba de îngrijirea pielii, diminuează ridurile şi hidratează tenul, regenerează şi curăţă pielea.

 

Tipuri de ulei de măsline:

1. Ulei de măsline pur – a fost rafinat și filtrat chimic pentru a neutraliza atât gustul puternic, cât și conținutul acid. Acest ulei este de calitate inferioară și, de regulă, este ieftin, însă din păcate la fel de „ieftin” este și din punct de vedere nutrițional, pierzându-se prin rafinare toate elementele nutritive.

2. Ulei de măsline virgin– a fost produs fără aditivi alimentari chimici, deci nu conține ulei rafinat. Aciditatea acestuia este mai mică de 2%, în consecință are un gust plăcut. În titulatura uleiului de măsline, cuvântul „virgin” înseamnă că a fost mai puțin procesat și rafinat în timpul prelucrării.

3. Ulei de măsline extra virgin – provine de la prima presare a măslinelor și este considerat uleiul de măsline de cea mai bună calitate, cu o aromă perfectă și o aciditate echilibrată. Acest tip de ulei este mai puțin procesat decât uleiul de măsline virgin și este foarte aromat.

4. Ulei de măsline presat la rece – când uleiul de măsline este presat a doua oară se folosește apă călduță și aburi pentru a se extrage și ultima picătură de ulei, iar căldura din timpul presării secunde captează inclusiv aroma delicată a măslinelor. Astăzi, uleiul de măsline premium este presat la rece, ceea ce înseamnă că pasta de măsline este încălzită ușor la temepratura camerei pentru a evita pierderea gustului, după care este presată la rece pentru a reține gustul o perioadă cât mai lungă de timp.

sursa:http://www.dr-pronat.ro/

About the Author

You may also like these