Functioneaza dietele ?

obez

Obezitatea este o epidemie ce se extinde cu repeziciune. Nu e o problema estetica, ci o boala grava, cronica si degenerativa. Surplusul de kilograme creste riscul de cancer, diabet, boli cardiovasculare, afectiuni articulare, litiaza biliara si alte boli grave si accelereaza procesul de imbatranire.

Se ridica intrebarea: Functioneaza dietele?

Se observa ca numarul obezilor si a persoanelor supraponderale continua sa creasca, in ciuda ofertelor de diete, programe si pilule magice atat de bine reprezentata pe piata.

De ce?

Pentru ca scopul lor este să slabesti acum, cu orice pret. Ele vizează exclusiv pierderea în greutate.

Se poate pierde 5-10% din greutatea corporala urmand oricare dintre dietele disponibile. Surplusul de grasime poate să dispara pentru un timp, dar cei mai multi oameni il pun repede la loc, adaugand chiar câteva kilograme. Fenomenul yo-yo- cicluri de slabire si ingrasare- creste riscul de infarct si slabeste sistemul imunitar. Studiile întreprinse în acest sens arata ca obezii care tin regimuri de slabire se ingrasa si mai tare, spre deosebire de obezii care nu incearca niciun regim.

Pentru a pierde in greutate in siguranta nu trebuie sa adoptați o anume dieta ci un stil de viata sanatos, care sa includa alimente cu adevarat hranitoare si sa faceti exercitii fizice regulat.

A te concentra doar pe pierderea în greutate este cea mai gresita abordare, pentru ca obezitatea este o boala, iar grasimea este simptomul ei.  Scaderea în greutate definitiva, ireversibila, este posibila numai prin recastigarea starii de sanatate.

Daca vreti sa pierdeti in greutate consumati mai putine calorii si faceti mai multa miscare.

Consumati alimente cu valoare nutritiva: alimente organice, proaspete, vii – fructe și legume crude, germeni,  leguminoase și cereale integrale – adică alimente care conțin foarte multi nutrienti si fibre. Ele va vor face sa va simtiti satui, va vor potoli foamea si va vor împiedica astfel sa consumati prea multe calorii.

Alimentele calorice dar sarace în nutrienti si fibre( zaharul, faina alba), alimentele procesate si cele de tip fast-food nu isi au locul intr-o alimentatie sanatoasa.  Aditivii obisnuiti din alimentele procesate si bauturile chimizate, ca aspartamul si monoglutamatul de sodiu, ne fac sa simtim ca ne e foame chiar si atunci cand nu trebuie să mancam.

O hrana naturala, organica, cat mai putin prelucrata este echivalentul unei diete cu putine calorii, putine toxine si multi nutrienti. Asociati aceasta hrana cu activitate fizica zilnica si obtineti cel mai bun program de control al greutatii.

Slabitul definitiv este o responsabilitate pe termen lung. Orice incercare sau efort care nu include schimbari in stilul de viata va duce cel mai probabil spre un esec. Alegeti calea de care sa va bucurati o viata intreaga.

 

About the Author

You may also like these