Fasolea este o importanta sursa de proteine vegetale, inlocuitor bun al carnii in perioadele de post sau in dietele vegetariene. O cana de fasole inseamna peste 15mg de proteine.
Contine si o cantitate mare de fibre care asigura un tranzit intestinal bun si toate acestea asociate cu un continut caloric redus. In 100 g fasole se gaseste jumatate din cantitatea de fibre alimentare necesare consumului zilnic, estimat la 25-30g/zi.
Vitamine din grupul B, fier, magneziu, seleniu, potasiu sunt micronutrienti valorosi ai fasolei.
Exista mai multe sortimente de fasole boabe: alba, pestrita, rosie, neagra.
In meniurile mexicane, fasolea roşie apare ca ingredient de baza atat în preparatele calde, cat şi în cele reci: supe, garnituri pentru fripturi, salate cu sos vinegreta.
Fasole mexicana – reteta
Am ales, pentru aceasta reteta, fasole rosie, gata fiarta.
Ingrediente:
– 300 de grame de fasole rosie din conserva
– un ardei rosu gras, mare si ardei rosu iute(dupa gust)
– doua cepe rosii , 2-3 catei de usturoi
– 2 rosii
– 1 lingurita de oregano uscat,1 lingurita de cimbru, jumatate de lingurita de pudra de ardei iute(chili)
– ulei masline, sare, piper.
Preparare:
- se taie ceapa, usturoiul si ardeii in fasii subtiri si se calesc in ulei cu putina apa
- se adauga rosiile decojite, taiate in bucatele mici
- se adauga ierburile (oreganul, cimbrul), praful de ardei si potriveste de sare si piper. Se amesteca bine si se lasa totul pe foc 5 minute.
- se adauga fasolea rosie (fiarta deja) si se lasa 5 minute la foc mic
Serveste calda cu lipii tortila/wrap crocante alaturi de o salata generoasa . Doritorii o pot asocia si cu friptura.