Dieta in post


Un alt fel de “dieta” este cea determinata de credinta religioasa.alimentatie femei

Suntem in Postul Craciunului,  pe care din ce in ce mai multa lume il tine, fie din convingeri religioase, fie pentru a oferi organismului o perioada de detoxifiere si pregatire pentru cele cateva luni de iarna.

Postul reprezinta o ocazie de a manca mai usor si fara grasimi animale.  Asta nu inseamna ca trebuie sa dam buzna in  fasole, cartofi, paste fainoase si soia, care dimpotriva, ar trebui folosite cu moderatie, dar nici sa ne infometam pana la epuizare.

 

 

Trebui sa ne diversificam alimentatia pentru a oferi corpului surse de proteina sanatoasa, de grasimi sanatoase, de vitamine, minerale si antioxidanti, pentru a-l ajuta la detoxifiere. Este un moment bun sa descoperim ingrediente noi precum quinoa, hrisca sau lintea, si sa savuram cat timp mai gasim pe tarabe legume si fructe proaspete – mere, pere, catina, frunze de patrunjel, ardei capia, dovleac, telina, varza, morcovi. sfecla rosie. Incercati sa consumati legumele si fructe pe cat posibil crude, neprocesate termic, pentru a va bucura la maxim de nutrienti.

 

Cateva dintre beneficiile fizice ale postului:

-ajuta la detoxifierea organismului. Organismul are capacitatea de a se detoxifia singur, insa o dieta bogata in legume, fructe, seminte, cereale integrale, etc., este benefica pentru intreg organismul

ajuta la slabit  Fructele si legumele au un numar mai mic de calorii, iar consumul lor timp indelungat, pe langa detoxifiere, poate ajuta la scaparea de kilogramele in plus. De asemenea, pentru ca aportul de calorii scade, organismul este fortat sa consume din depozitele de grasimi pentru a-si asigura necesarul zilnic.

Totusi, scaderea in greutate nu este valabila pentru toate persoanele. Cei care vor alege  o dieta predominant glucidica , bogata in cartofi, paine, orez, paste etc, ce depaseste necesarul zilnic , se vor ingrasa.

– reduce aparitia bolilor cardiovasculare. S-a constatat ca acest tip de regim ajuta la scaderea trigiceridelor, a greutatii si a glicemiei si, astfel, tine departe bolile de inima.

intareste sistemul imunitar

imbunatateste aspectul pielii, care va deveni mai frumoasă, mai strălucitoare, mai luminoasă, ca urmare a eliminării toxinelor din corp.

O dieta echilibrate in timpul postului contine:

resize-img

Radacinoase : morcov, ţelină, sfeclă, cartofi, ghimbir, ridichi, gulii, usturoi, ceapă. Acestea conţin carbohidraţi şi fibre, vitamine, minerale precum şi alte substanţe benefice pentru sănătate.

Legume si vegetale diverse: rosii, castraveti, ardei, varza, spanac, rucola, ciuperci, dovlecei. Contin  carbohidrati, vitamine, minerale, fibre.

Germeni si vlastari – o sursă excelentă de vitamine şi minerale (germeni de grau, lucerna, schinduf, linte, naut, floarea soarelui şi multe altele) care se pot consuma  in salate

Cereale în stare naturală (integrale): orez, grau, ovaz, secară, orz, orez, hrişcăa mei, quinoa. Sunt o sursă imensăade carbohidraţi şi aminoacizi esentiali (care intră în componenţa proteinelor).

Fructele proaspete sau congelate: fructe de padure, citrice, fructe tropicale, mere, pere, struguri, banane, kiwi, avocado etc. Conţin apa, carbohidraţi, vitamine şi minerale.

Sucuri proaspete de fructe şi legume. Important este să le consumi imediat dupa ce le-ai facut, ca să fie pline de enzime şi vitamine. In nici un caz nu e bine să bei sucuri ambalate, pline de chimicale şi conservanţi.

-Fructe oleaginoase : nuci, alune, caju, arahide, fistic. Acestea conţin cantităţi mari de grăsimi bune, fibre, proteine.

Seminţe crude :  floarea soarelui, dovleac, in, susan, chia. Acestea conţin cantităţi mari de grăsimi, în special omega 3 de origine vegetală, proteine, fibre.

Leguminoase uscate: năut, linte, mazăre, fasole, soia boabe. Conţin proteine, carbohidraţi şi fibre.

Ceaiurile din plante

 

carnea_grasa_de_peste_50130100

Postul Craciunului are multe dezlegari la peste tocmai pentru ca iarna organismul are nevoie de alimente mai consistente, care sa-i creasca rezistenta la frig si imbolnavire.

Produsele din carne, ce contin multe proteine, pot fi inlocuite pe perioada postului cu proteine vegetale, cele mai bogate fiind ciupercile, si in zilele cu dezlegare se apealeaza la fructe de mare si peste (mai ales cel ce traieste in apele reci), alimente bogate atat in proteine, vitaminele A si D, cat si in Omega 3.

Trebuiesc evitate:

-produsele care arata ca si cele de dulce : pate vegetal, crenwusti vegetali, cascaval vegetal: postul trebuie sa caute simplitatea alimentului de baza

-alimentele prajite

-alcoolul

Ce putem manca?

Dimineata: este ideal sa ne incepem ziua printr-o buna hidratare. Putem consuma apa , ceaiuri, sucuri de fructe si legume, smoothie, lapte(bautura) de migdale, de cocos, de orez, de soia.

Meniul mai poate cuprinde: fructe, cereale integrale (ex.fulgi de ovaz), nuci, seminte, unt de arahide, salata de vinete, pasta de naut(humus), pasta de avocado, tofu, diverse legume.

Pranzul/cina -iata cateva exemple:

-salate de cruditati cat mai diverse si mai colorate la care adaugam ulei de masline presat la rece, zeama de lamaie, plante aromatice, seminte crude de floarea soarelui, bostan, susan

-supe de legume sau supe creme

-varza calita cu rosii,

-mancare de fasole verde ( fiarta cu usturoi, rosii, sare,  marar, ulei),

-ciuperci pe gratar, mancare de ciuperci (cu rosii, marar),

-spanac cu orez integral

-ardei copti

-diferite mancaruri cu linte (este bogata in proteine, fibre, dar are putine grasimi si calorii) sau cu fasole boabe, mancaruri cu dovlecei

 

Postul poate fi perceput de organism ca o pauza, o odihna dupa un regim alimentar mai bogat. Nu uitati de moderatie.

Postul nu priveste doar digestia, ci omul intreg: trup, minte, suflet.

Inseamna a face milostenie, a imbina postul cu rugaciunea, pentru ca rugaciunea este hrana sufletului, asa cum mancarea este hrana pentru trup.

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

You may also like these