Dieta Dukan este periculoasa?

dukan

A fost inventata in urma cu mai bine de 30 ani de medicul francez Pierre Dukan si a devenit populara in anul 2000 ca urmare a publicarii in cartea sa “Nu stiu sa slabesc”.

Multe persoane aleg sa slabeasca folosind aceasta dieta, care are rezultate bune daca este respectata punctual, insa sunt si aspecte mai putin benefice ale acesteia, implicand riscuri pentru sanatate.

Dieta presupune un consum ridicat de proteine: carne, oua, lactate si un consum redus de produse care contin carbohidrati.

Dieta Dukan este structurata in 4 etape:

 

  1. etapa de atac – dureaza in functie de numarul de kilograme de care vreti sa scapati( peste 20 de kilograme intre 7 si 10 zile, intre 10 si 20 kg atacul tine 5 zile, sub 10 kg – 5 zile). In aceasta perioada hrana se constituie in proportie de peste 70% din proteine:carne de pasare, car­ne rosie slaba, ficat,peste, fructe de mare, mezeluri slabe, oua, lactate cu 0% grasimi( iaurt si branza) si o lingura si jumatate de tarate de ovaz pe zi. Hidratare- cel putin 1.5 l apa/zi, miscare- 20 minute de mers/zi obligatoriu.
  2. etapa de croaziera – se alterneaza zile de proteine si legume si zile doar de protei­ne (aceleasi din faza initiala). Durata acestei etape este direct proportio­nala cu targe­tul propus. Dintre legumele permise: rosii, castraveti, ridichii, salate, vinete, dovlecei, ardei, morcovi – proaspete, la gratar, dar fara grasimi. Se recomandă 2 linguri de tărâţe de ovăz pe zi, apă din belşug şi 30 de minute de mişcare.
  3. etapa de consolidare – cate 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut în care se consuma proteine si legume, o portie de fructe pe zi, două felii de paine integrala pe zi. O zi pe saptamana trebuie sa fie doar pentru proteine la care se adauga taratele de ovaz, iar intr-o zi din saptamana se pot consuma paste sau orez sau cartofi.
  4. etapa de stabilizare a greutăţii – se pot consuma alimentele permise până acum. O zi pe săptămână se consuma doar proteine si 3 linguri de ovăz.   Hidratarea şi mişcarea sunt obligatorii.

 

Inainte de a lua decizia de a urma aceasta dieta cantareste cateva dintre argumentele pro si contra.

Avantaje:

  • te ajută să slăbeşti şi să previi obezitatea, afecţiune care creşte riscul de diabet, hipertensiune, infarct şi atac cerebral
  • kilogramele in plus se pierd repede, din primele zile, ceea ce constituie probabil o atractie puternica pentru cei ce se hotarasc sa o urmeze si sustine motivatia
  • contine alimente din hrana zilnica precum carnea, ouale si laptele, deci nu presupune un efort financiar suplimentar
  • nu tine cont de numarul portiilor sau a caloriilor, poti manca proteine fara limita – o veste buna pentru gurmanzi
  • poti sa te mentii dupa ce ai atins greutatea propusa, cu conditia sa urmezi planul de baza

Dezavantaje:

– consumul excesiv de proteina animala duce la:

  • cresterea nivelului de colesterol
  • oboseala
  • migrenele
  • respiratie si transpiratie urat mirositoare
  • constipatie
  • aparitia gutei
  • afectarea functiei renale si hepatice
  • acidoza
  • slabirea oaselor si caderea parului

– carente nutritionale – in faza de atac organismul este privat de elementele nutritive de care are nevoie pentru o buna functionare

– dereglarea menstruatiei

– intensificarea proceselor oxidative si de imbatranire

– ingrasarea (!) – daca renunti dupa ce ai trecut de prima etapa te poti ingrasa mai mult, deci, daca nu poti urma regulile stricte mai bine nu incepe un astfel de program.

Aceasta dieta poate constitui o alegere pentru cei care vor sa slabeasca cateva kilograme intr-un timp scurt,dar mai apoi trebuie sa se revina la o dieta echilibrata. Nu neglijati riscul ca in momentul intreruperii sa recastigati kilogramele pierdute.

De fapt, acest tip de slabire este o iluzie: nu putem slabi mult, rapid si definitiv mancand oricat si dezechilibrat. Este nefiresc, iar mai devreme sau mai tarziu organismul se va razbuna pentru acest tratament.

Dieta nu asigura mentinerea greutatii pentru tot restul vietii. “Dacă ar fi fost adevărat s-ar fi rezolvat problema obezităţii în tot universul”.

Faceti alegeri cumpatate pentru sanatatea dumneavoastra!

Alegeti un stil de viata sanatos, nu o dieta!

sursa imagine: www.flickr.com

About the Author

You may also like these