Cum stim daca o cura de slabire este eficienta?

 

Un raspuns, pe care multe persoane l-ar alege imediat, ar fi : slabind cat mai repede si cat mai mult.

Insa, cei care au urmat o cura drastica de slabire, indiferent de numele dietei, cu siguranta au inteles ca mult si repede nu inseamna reusita mult visata.

De ce ? Pentru ca slabitul prin diete foarte restrictive si de scurta durata, nu face decat sa duca la un dezechilibru major al metabolismului. Dupa încheierea curei si reluarea obiceiurilor vechi greutatea tinde sa revina la cea iniţiala, iar dupa inca cateva saptamani ajunge sa fie chiar mai mare decat înainte. In plus,  acelasi aport caloric care inainte de dieta ne mentinea la o anumita greutate, acum ne va ingrasa, datorita adaptarii metabolice a organismului.

O alta consecinţa frecventa a unei cure de slabire inadecvate este apariţia unor tulburări  de sanatate:  carente de vitamine şi minerale, boli ale stomacului şi intestinelor, anorexie, dureri de cap, caderea parului, disfuncţii hormonale, depresie, stare de irascibilitate, etc. Chiar daca astfel de fenomene nu apar imediat dupa terminarea curei, ele se pot instala la un anumit timp dupa aceea sau în conditiile repetarii ei.

Ca urmare,  orice cura eficienta recomandata de un nutritionist trebuie sa respecte principiul hipocratic primum non nocere – inainte de toate, sa nu faci rau .

Intrebarea pe care trebuie sa si-o puna oricine se hotaraste sa adopte o anume dieta este urmatoarea: as putea sa o tin toata viata?

Daca raspunsul este da, atunci inseamna ca a facut o alegere potrivita si in timp va ajunge la o greutate sanatoasa ce va putea fi mentinuta cu usurinta.

Daca raspunsul este nu, acea dieta nu este potrivita si rezultatele vor fi doar temporare.

In final, la sfarsitul unei cure de slabire, importanta nu este doar cifra indicata de cantar, ci si starea de bine fizic si psihic. Aceasta se obtine prin adaptarea unui mod de alimentatie sanatos si echilibrat pentru toata viata.

Nu exista om care sa nu poata slabi.  Exista doar oameni care vor scurtaturi şi rateaza.

About the Author

You may also like these