Salata cu cuscus si rodie

Cuscusul este un produs obtinut din grau dur, transformat in granule sferice si apoi uscat. Se poate confunda cu bulgurul. Desi cele doua sunt asemanatoare si au modalitati identice de preparare, adica gatirea la abur sau inmuierea in apa fierbinte si folosire in salate, sosuri, garnituri, totusi exista mici diferente. In timp ce cuscusul este obtinut din grau dur si il gasim comercializat in boabe marunte, bulgurul reprezinta boabele macinate mai mare si cu un gust ceva mai pregnant. Gustul, apropiat de cel al orezului, face ca acest aliment sa fie pretabil la o multitudine de retete culinare.

Cuscus-ul este foarte potrivit in salate sau in preparate de post, alaturi de ciuperci, legume crude sau gatite. Nu se consuma crud, ci inmuiat in apa fierbinte( varianta rapida) sau, eu il prefer hidratat in suc proaspat stors de castravete si lamaie. La origine, cuscusul se prepara intr-un fel de vas special, numit tajine, un tip de vas emailat, compus dintr-o baza adanca si un capac conic si inalt, care are rolul de a pastra aburul in interior si a lasa mancarurile suculente.

Daca in occident cuscusul este folosit in special pe post de garnitura, in tarile Africii de Nord se serveste cu naut, miel si pui si aromatizat cu chimen, iar in Maroc se combina cu carne sau legume, reprezinta fel de sine statator si se mananca la finalul mesei. In bucataria europeana este un bun partener pentru tocana, dar daca vrei sa il transformi in gustare sau desert, consuma-l alaturi de fructe uscate si nuci sau alune, scortisoara, zahar si lapte.

Beneficiile consumului de cuscus

Cuscus este un aliment care aduce o multitudine de beneficii organismului uman:

  • datorita continutului ridicat de fibre ajuta la o mai buna digestie, de aceea este folosit in dieta zilnica a celor care sufera de afectiuni digestive.
  • este foarte satios, chiar in conditiile unui aport caloric nu foarte mare, asadar persoanele care vor sa isi pastreze silueta sau sa elimine kilograme in plus, nu ar trebui sa il ocoleasca.
  • reprezinta un izvor de vitamine, in special vitamina A si cele din complexul B, motiv pentru care se recomanda inlcuderea lui in alimentatia copiilor, dar si a oricarei persoane care doreste sa se hraneasca sanatos.
  • niacina (vitamina B3) din cuscus ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau si zahar din sange, motiv pentru care se regaseste in dieta celor care sufera de afectiuni cardiovasculare, cu atat mai mult cu cat este sarac in sodiu si grasimi saturate.
  • bogat in minerale cum ar fi potasiu, fosfor, magneziu, acid folic si calciu, cuscusul ofera energie si contribuie la o buna functionare a organismului.

 100 de grame de cucus contin 356 de calorii, dar pentru o portie satioasa de mancare gatita, ajung 40 de grame.

Mod de preparare salata

Cuscusul se pune la inmuiat in apa fierbinte pentru 5 minute sau in suc de castravete cu lamaie 15 minute si, in cazul acesta, se poate folosi si suc de rodie. Se taie rosia cubulete mici, se amesteca cu cuscusul si apoi se condimenteaza cu sare, zeama de lamaie si ulei de masline presat la rece. Se orneaza cu rodie si germeni.

https://www.sanovita.ro/cus-cus-200g-26.html

About the Author

You may also like these