Cu totii avem momente cand ne e pofta de anumite alimente.
Poftele alimentare ne determina, de cele mai multe ori, sa mancam fara a ne fi foame. Daca senzatia de foame apare atunci cand stomacul sintetizeaza un hormon – grelina- supranumit si „hormonul foamei”, se pare ca poftele apar din cauza hormonului de stres- cortizol. Stresul ne determina sa mancam alimente dulci sau grase, deoarece consumul lor este asociat cu placerea.
Dereglarile hormonale, ce pot fi induse si de un regim alimentar neechilibrat, determina intensificarea poftelor alimentare. In acest caz se impune consultul medical de specialitate.
De asemenea, anumite deficite de vitamine si minerale din organism se traduc prin aparitia senzatiei de pofta.
Poftele alimentare se intensifica, printre altele, atunci cand: avem o alimentatie sau o dieta restrictiva, suntem stresati, plictisiti, deprimati, frustrati, singuri, organismul a acumulat multa oboseala pe fondul lipsei de somn, suntem asaltati vizual si olfactiv de anumite alimente sau avem o personalitate centrata pe principiul placerii.
Cateva dintre pofte:
- Pofta de dulce/ ciocolata– poate semnaliza o nevoie de energie a organismul( a primit mai putine calorii decat necesarul), stare de hipoglicemie, deficit de crom, deficit de magneziu. Poate avea si componenta psihica- nevoie de relaxare, nevoie de iubire. Consumul de dulciuri stimuleaza secretia de serotonina numita „hormonul fericirii”
- Pofta de sarat– indica o lipsa de sodiu, calciu, potasiu. Poate semnala si o stare de deshidratare( diaree, transpiratie excesiva), hipertensiune arteriala, inflamatii renale.
- Pofta de acru– muraturi, lamai, bors- poate aparea in urma unui consum crescut de grasimi si alcool sau poate anunta unele afectiuni gastrice, hepato- biliare.
- Pofta de cafea– poate indica o carenta de fosfor, sulf, fier. Simtim nevoia de a ne incepe ziua cu o cafea deoarece aceasta stimuleaza activitatea neuronala si creste nivelul de adrenalina.
- Pofta de paine– indica o lipsa de azot
- Pofta de ceva gras– o simtim de obicei in anotimpul rece, ne ajuta in lupta cu frigul.Poate indica o hipotiroidie, anemie, insuficienta corticosuprarenala.
Pe de alta parte, lipsa apetitului alimentar poate avea semnificatie patologica. Este cunoscuta lipsa apetitului pentru carne la cei care sufera de tumori sau afectiuni gastrice.