Cum influentam copiii si adolescentii in alegerile alimentare

Educatia nutritionala trebuie inceputa de la o varsta cat mai frageda, iar in zilele noastre devine tot mai importanta intr-un mediu plin de reclame si tentatii alimentare.

Copiii vostri vor manca bine mai tarziu daca veti reusi sa-i invatati din timp cu obiceiuri alimentare bune.

Dar nu este intotdeauna simplu: copiii sunt reticenti sa manance legume si fructe, alegand in schimb cu mare usurinta dulciurile si bauturile dulci.

Cateva sugestii pentru a le influenta alegerile :

Îngrijiti-va de prezentarea alimentelor

S-a stabilit că atracția pentru fructe crește atunci când sunt amplasate atractiv mai multe impreuna într-un vas frumos, mai degraba decat intr-un castron simplu de plastic sau o farfurie oarecare. De asemenea ele trebuie puse cat mai la indemana, in zonele de interes, ca  de exemplu pe biroul din camera, pe masuta din fata televizorului sau alt loc pe care il considerati potrivit.

Puneti in prim plan alimentele sanatoase

Dulciurile, chips-urile, sucurile nu trebuie sa fie in prima linie din rafturile dulapului sau frigiderului dumneavoastra. Daca totusi ele exista, incercati sa reduceti la minim cantitatea si sa le pozitionati in partea de jos a rafturilor. Puneti in prim plan alimentele sanatoase ca fructele proaspete, fructele oleaginoase, semintele, lactate.

Utilizati „mici”trucuri la gatit

Cel mai greu lucru este de a-i determina sa manance diverse legume, mai ales in conditiile in care nu ati fost perseverenti dupa primele refuzuri. O buna modalitate de a-i influenta este aceea de a deveni „subtili”. De exemplu, in clasicul piure de cartofi incercati sa introduceti treptat dovlecelul si telina. Diferenta de gust va fi greu de sesizat, in schimb beneficiile vor fi mari. Cresteti atractivitatea ornand farfuria cu ardei gras rosu sau batonase de morcov crud. Fiti inventivi, gasiti si alte trucuri.

Gasiti o modalitate de a nu fi refuzati

Mai degraba decat sa intrebati „Vrei sa bei un pahar cu lapte cald in seara asta?”, incercati sa le dati posibilitatea de a alege. De exemplu „Ce sa-ti pun langa sandwich, un pahar cu lapte cald sau o cutie cu iaurt?” Este mai putin firesc sa va respinga.

Important este sa fiti perseverenti, subtili si nu agresivi, si sa aveti multa, multa….. rabdare. Rezultatul merita.

About the Author

You may also like these