Ati incercat pana acum semintele de in?
Daca nu, reevaluati-va optiunile.
Cunoscute inca din antichitate si apreciate pentru calitatile sale, semintele de in isi castiga de la zi la zi un loc important si binemeritat in alimentatia noastra.
Planta de in este una dintre cele mai vechi culturi din lume, provenind din China şi din Egiptul Antic, iar despre Carol cel Mare se spune ca ar fi crezut atat de mult în beneficiile semintelor de in incat le cerea tuturor supusilor sai sa le manance.
Semintele de in sunt bogate in vitamine, minerale, magneziu si mangan,fibre, antioxidant, acizi grasi omega 3.
100 g seminte de in contin: de 20 g proteine, 28 g fibre si 41 g grasimi sanatoase.
De ce sunt benefice?
– sunt surse valoroase de grasimi sanatoase: acizi grasi polinesaturati omega 3, una dintre cele doua forme esenţiale de acizi grasi pe care trebuie sa le aducem in organism prin alimentatie. Acizii grasi omega 3 aduc beneficii importante organismului: reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, cancerului, artritei, reduc riscul de producere a infarctului de miocard si a accidentelor vasculare cerebrale, scad nivelul colesterolului si a trigliceridelor.
Alaturi de pestele gras, semintele de in constituie o alegere excelenta pentru a ne acoperi necesarul de omega 3(sunt recomandate in regimul vegetarian).
– scad nivelul zaharului din sange
– previn constipatia- datorita continutului bogat in fibre au un usor efect laxativ, stimuleaza digestia si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
* Macinati semintele de in si luati cate o lingurita in fiecare dimineata, cu apa, pe stomacul gol.
– ajuta la controlul greutatii- semintele isi maresc volumul atunci cand sunt digerate, dand o senzatie de satietate, de aceea e bine sa le consumam inainte de masa
– cresc imunitatea organismului, fiind bune in bolile autoimune si inflamatorii, precum artrita, psoriazisul sau lupusul
– sunt benefice pentru sistemul nervos, contribuind la combaterea oboselii, controlarea stresului şi îmbunătăţind calitatea somnului.
– atenueaza durerile menstruale
Cum le consumam?
Semintele de in pot fi consumate ca atare, intregi, insa ni se recomanda sa le inmuiem in prealabil timp de o noapte. Semintele intregi uscate trec pur si simplu prin corp fara sa poata fi descompuse; cel mai benefic este consumul lor sub forma macinata.
Se pot adauga in cerealele de dimineate, in paine, in biscuiti, presarate deasupra salatelor, in sarmale, chiftele sau, pur si simplu , luam o lingurita de seminte macinate cu un pahar de apa plata.
Putem consuma si uleiul presat la rece din seminte de in, adaugat in salate.
Pastrarea semintelor, fainii si uleiului de in se va face intr-un loc racoros si uscat deoarece exista riscul rancezirii acestora, aceasta transformand negativ toate calitatile lor.
Precautii:
– consumate in cantitati mari, adica peste 5 linguri/zi, pot duce la blocaje intestinale.
– sunt contraindicate în sarcina, alaptare sau cancer de prostata datorita continutului in hormoni