Alimente care ne fac mai fericiti

Unele alimente sau substante sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a mentine o stare de buna dispozitie.

Ele nu aduc instant starea de fericire ci ajuta la echilibrarea hormonilor care regleaza starile de buna sau proasta dispozitie, favorizand fericirea, daca sunt consumate in mod echilibrat in dieta.

1. Alimente bogate in triptofan

Triptofanul este un aminoacid esential din care se poate produce serotonina – hormonul fericirii, deoarece este hormonul care raspunde de starea de bine, de calm si de liniste din organismul nostru.  Alimente menite sa creasca nivelul triptofanului sunt: cerealele integrale, ouale, carnea de curcan, branza de vaci, semintele de susan, migdalele,bananele, cacaua.

2. Alimente bogate in acid folic

Acidul folic reprezinta o substanta necesara in reglarea productiei de serotonina, hormonul fericirii, capabil sa ajunga in creier si sa creasca nivelul acestui hormon, avand ca efect o imbunatatire a dispozitiei.  Alimente bogate in acid folic: spanacul, ficatul de pui, lintea, nautul, portocalele, broccoli si sparanghelul.

3. Alimente bogate in calciu

Lactatele, cum ar fi svaiterul, cascavalul, telemeaua, mozzarella, branza de vaci, iaurtul grecesc, iti pot imbunatati starea de spirit datorita continutului de calciu, mineral  ce are proprietatea de a regla neurotransmitatorii si de a accentua senzatia de fericire.. Mai poti gasi calciu si in  lapte de migdale sau de soia, conserve de sardine cu oase,cacaua, galbenus de ou, ape minerale, legume de culoare verde inchis

4. Vitamina D

Vitamina D este responsabila de absorbtia rapida a calciului in organism. Deficitul de vitamina D a fost corelat cu depresia, boala Parkinson, dementa si sindrom premenstrual.

Aceasta poate fi produsa sub influenta radiatiior UV la nivelul pielii, in zilele de vara. O poti lua din ton, macrou, galbenus, unt sau cereale fortificate cu vitamina D.

5. Alimente bogate in seleniu, zinc si iod

Seleniul, zincul si iodul sunt minerale ce se asociaza cusanatatea glandei tiroide. Deficitele functionale tiroidiene provoaca depresie, lentoare in gandire dar si alte probleme de sanatate. Aceste minerale le gasim in scoici, fructe de mare, alge marine, oua.

6. Alimente bogate in antocianine

Antocianinele sunt pigmenti naturali care coloreaza fructele, frunzele, florile sau ramurile plantelor in rosu, mov, violet sau albastru

Antocianinele sunt antioxidanti puternici care scad inflamatia la nivel cerebral si scad procesele de imbatranire ale creierului.Pentru un aport corespunzator de antocianine, consuma fructe de padure( mure, afine, zmeura), vinete, ciocolata neagra, struguri negri si vin rosu.

7. Alimente bogate in acizii grasi esentiali

O multitudine de studii realizate de-a lungul timpului au facut legatura intre deficitele de acizi grasi esentiali si depresie sau tulburari cognitive.

Sursele alimentare de acizi grasi omega-3 si omega-6 sunt reprezentate de peste,  semnite de in, floarea soarelui si dovleac.
Pentru a fi mai fericiti si pentru a scadea pe cat posibil riscul depresiei si bolilor cognitive, le putem include in alimentatia noastra zilnica.

About the Author

You may also like these