Senzatie de foame persistenta?

Multe persoane simt mai mereu senzaţia de foame. Lipsa satietatii si  un apetit care va face sa mancati mai mult decat consuma organismul duce inevitabil la ingrasare.

Care sunt motivele din spatele unui apetit exagerat?  Unele sunt ocazionale, altele pot fi deja obiceiuri.

  • Mancati prea repede

Obiceiul de a manca pe fuga, uneori chiar in picioare, eventual cu ochii pe un ecran de telefon, calculator, televizor, nu va duce la satietate. Creierul are nevoie de 15-20 de minute pentru a percepe senzatia de satietate.  Mancatul incet, savurand fiecare imbucatura este mult mai satisfacator ,va  ajuta sa manancati mai puțin si este o forma de respect pentru propriul organism.

  • Nu beti suficienta apa

Multe persoane confunda senzaţia de sete cu cea de foame. Beti mai intai un pahar cu apa si asteptati 5 minute si daca inca va este foame, atunci  ar trebui sa mancati. Și pentru ca ati baut deja un pahar cu apa  probabil veti  manca mai putin.

  • Mancati frecvent produse dulci

Cand consumati zahar sub diverse forme precum faina alba din cornuri, gogoși, covrigi sau alte produse de patiserie şi cofetarie, sucuri acidulate sau fresh-uri, introduceti brusc foarte mult zahar în organsim. Veti obtine energie de scurta durata si datorita unei secretii mari de insulina, ca raspuns al organismului in fata zaharului in exces, glicemia va scadea brusc si veti simti din nou o senzaţie acuta de foame.

  • Nu mancati suficiente proteine

Proteinele, “caramizile” organismului,  au rolul important de a asigura mentinerea indelungata a senzatiei de satietate, deoarece in procesul de digestie au nevoie de mai mult timp pentru a se descompune și pentru a fi asimilate de organism, în comparație cu alte clase de nutrienți. De asemenea, stabilizează nivelul glicemiei, diminuand astfel pofta de mancare.

Ouale, pieptul de pui si curcan, muschiul de vita si porc, pestele, lintea, fasolea, ciupercile, branza proaspata va  vor ajuta sa tineti mult mai bine foamea sub control.

  • Nu mancati grasimi sanatoase

Alaturi de proteine, grasimile sanatoase {nesaturate) sunt direct responsabile de senzaţia de sațietate. Consumati zilnic ulei de masline in salate, avocado,  nuci, alune sau migdale, in portii potrivite (20- 30g pe zi).

  • Nu dormiti suficient

Un somn de mai puţin de 7 ore pe noapte poate schimba echilibrul hormonilor responsabili cu senzaţia de foame (leptina si grelina) intr-un mod care va determina sa mancati mai mult si la ore nepotrivite. Oboseala cronica duce spre consumul de alimente care au multe calorii și multe grasimi.

  • Consumul de alcool

Alcoolul stimuleaza apetitul si predispune la consumul de alimente bogate in calorii. Alegerea buna e sa consumati o portie de alcool cu trei portii de apa alaturi si doar dupa ce ati mancat.

  • Luati anumite medicamente

Anumite medicamente va pot influenţa apetitul. Printre ele se numara cele care sunt utilizate pentru a trata depresia sau tulburările de dispoziție, antihistaminice, antipsihotice și corticosteroizi.

Oricare ar fi motivele ce te fac sa-ţi fie foame mereu, acestea pot fi tratate sau ţinute sub control, cu condiţia să fie identificate corect!

Hidratarea, somnul suficient, adoptarea unei diete sanatoase alcatuita din combinaţii potrivite pentru fiecare masa rezolva in numai cateva zile problema senzaţiei permanente de foame.

 

About the Author

You may also like these