Dieta mediteraneana

dieta-mediteraneanaDieta Mediteraneana este considerata de multa vreme mai degraba  un stil de viata dar si una dintre cele mai sanatoase regimuri alimentare ale planetei .

Numeroase studii arata ca locuitorii tarilor din bazinul Marii Mediterane ca Grecia, Italia, Spania, etc au cea mai mare speranta de viata.

Este intrata in  Patrimoniul UNESCO, drept tezaur universal cu relevanta in sanatatea omenirii.

Beneficiile dietei mediteraneene:

– imbunatateste sanatatea cardiovasculara, ajutand la tinerea sub control a tensiunii arteriale si a colesterolului

– scade considerabil riscul de diabet de tipul 2, obezitate

– previne riscul de cancer, Alzheimer si Parkinson

– scade nivelul inflamatiilor

– reduce riscul depresiei

Daca vrei sa slabesti sau sa-ti protejezi si imbunatatesti sanatatea, dieta este ideala, mai ales ca include alimente foarte gustoase.

Alimentele din dieta mediteraneana

  •  legume si fructe proaspete – cat mai variate si colorate, la fiecare masa:

mic dejun – fructe si legume proaspete, sucuri naturale
pranz – supe si salate
cina – salate si garnituri
gustari –  fructe si legume proaspete

  •  seminte si fructe oleaginoase – migdale, fistic, alune, nuci, seminte bostan, floarea soarelui, susan, etc

Sunt o excelenta sursa de grasimi sanatoase si nutrienti . Trebuie consumate crude si nu mai mult de o mana  de nuci sau seminte pe zi (30 g) deoarece aduc un aport caloric important.

  •  uleiul de masline extravirginpresat la rece

Este denumit si “aur lichid” si reprezinta o sursa valoroasa de grasime sanatoasa. Este folosit in in favoarea untului, margarinei sau a uleiului de floarea soarelui.

  • pestele si fructele de mare, carnea slaba

Carnea alba de pasare, curcan este recomandata cu moderatie iar carnea rosie , bogata in grasimi  saturate si colesterol, se consuma rar (1 data pe luna). In schimb se consuma mult  peste proaspat si fructe de mare.

  • lactatele

Iaurtul, branza slaba, parmezanul, mozzarela se consuma cu moderatie.

  • oua – nu mai mult de 3-4 pe saptamana.
  • condimente proaspete

Oregano, busuioc, tarhon, coriandru, rozmarin, menta, usturoi, ardei iute sunt condimente utilizate din plin si confera o savoare deosebita mancarurilor.

  • cereale integrale

Painea, pastele si cerealele fac parte din dieta mediteraneana, dar trebuie consumate cu moderatie si alese doar produse realizate din cereale integrale.

  • vinul rosu ( consum moderat)

Grecii, spaniolii si italienii au un obicei sanatos si tare relaxant: un pahar de vin rosu pe zi! Consumul moderat ajuta la sanatatea arterelor datorita continutului in resveratrol, un antioxidant puternic. In loc de vin se poate  consuma suc de strugurii rosii.

  • mierea de albine

Se consuma in loc de zahar.

Moderația este caracteristica de baza a dietei mediteraneene. Un regim alimentar echilibrat și sanatos poate fi constituit din cele mai multe produse alimentare, atat timp cat acestea sunt consumate in cantitati moderate.

Stilul de viata mediteraneean presupune trei mese pe zi, in care sa te bucucuri de savoarea bucatelor si socializare.

Pe langa ingredientele naturale si sanatoase, o masa cu zambetul pe buze si linistita inseamna, in primul rand, relaxare. Si atunci cand organimsul se hraneste in acest mod, beneficiile pe termen lung sunt mult mai mari.

About the Author

You may also like these