1. TRAISTA CU SANATATE

Programul Traista cu sănătate a fost lansat la Iași, în 2012. Este un program educaţional dedicat copiilor şi familiilor lor care promovează un stil de viață sănătos, cu respectarea tradițiilor locale. Are la bază dovezi științifice și este coordonat de experți de la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași. Este recunoscut la nivel internațional fiind inclus în cea mai în cea mai mare organizație de luptă împotriva obezității infantile, rețeaua Internatională EPODE, alaturi de programe din peste 25 de țări. Acest program poate schimba viața copiilor voștri!

Mesajul programului, bazat pe pachetul educational “Traista cu sanatate – comportamentul alimentar sanatos la copii” și poveștile cu cei trei ieduți, Subțirel, Mijlocel și Voinicel, au o mare forță educativă, copiii însușindu-și cunoștințele pe baza jocurilor și a poveștilor. În acest program copiii vor descoperi ce este bun pentru sanatatea lor: mancarea sănătoasă, apa curată și activitatea fizică.

În calitate de voluntar al acestui proiect am efectuat măsurători antropometrice (greutate, talie, înălțime) elevilor de la școlile implicate în program și am prezentat o lecție de nutriție învățătorilor și părinților în care am abordat tema importanței micului dejun în creșterea sănătoasă a copiilor. În cadrul acțiunilor de prevenție a obezității, promovate de Programul comunitar Traista cu sănătate – Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși, a avut loc pe 21 mai 2016 Conferința “Prevenţia obezităţii la vârsta copilăriei – acțiuni pentru un viitor mai sănătos”, ediția a IV-a unde am avut ocazia să prezint tema “Micul dejun sănătos din Traista cu sanatate“.

Pentru mai multe detalii accesati: traistacusanatate.ro

2. FOOD REVOLUTION DAY

FRD este un eveniment prin care sărbatorim un proiect global unic de educație și implicare condus de Jamie Oliver, adresat copiilor, adulților, companiilor, școlilor, restaurantelor, școlilor de gătit, chefilor, nutriționiștilor, doctorilor. FRD susține o alimentație bazată pe alimente “corecte”, fără aditivi, chimicale ori adjuvanți de orice fel. Prin acest proiect sprijinim procurarea produselor alimentare locale și de sezon prin intermediul fermierilor locali și creșterea în condiții decente a animalelor.

FRD este ziua în care în întreaga lume Ambasadorii acestui proiect sărbătoresc alimentația sănătoasă, organizând evenimente publice cu ateliere de gătit sănătos pentru copii și părinți și alte activități, care să susțină un stil de viață sănătos. 2017 este  anul în care am participat, în calitate de ambasador FRD, la organizarea evenimentului în Iași. Evenimentul a avut loc în parcul Casei Pogor, Vineri, 19 Mai 2017 începând cu ora 14:00. Alături de ceilalți ambasadorii din Iasi: Dana Burlacu VisternicuRoxana IchimLila DumitrașiBogdan Puiu si Camelia Stefania Ciocîrlan  am pregatit 5 ateliere de educatie gastronomica, 3 pentru copii si 2 pentru adulti, reprezentand meniul complet al unei zile”  O zi sanatoasa!”

3. ATELIERE DE GATIT

Atelierele de gatit sunt organizate în mod creativ și au menirea ca prin activitațile propuse  sa  formeze deprinderi noi și obiceiuri sanatoase de viața.

4. ȘCOALA ALTFEL

  1. Scoala Generala Valea Lupului , octombrie 2015

Intr-o atmosfera cu multa energie pozitiva, atat din partea elevilor cat si a profesorilor, am petrecut 2 ore alaturi de copiii de la Scoala Generala Valea Lupului .

Au participat peste 60 elevii din clasele  7, 8 care au ascultat cu interes informatiile prezentate, ce au avut ca tema ‘Importanta micului dejun”,  dupa care  am pregatit impreuna cu elevii si profesorii  un sandwich sanatos, foarte apreciat si savurat de toti participantii. Ingredientele folosite au fost: chifle cu faina integrala si seminte, legume proaspete (salata verde, ardei, ridichi)  si  diverse branzeturi.

2. EKi’S PLACE- luna mai 2016- elevi de la Colegiul Carol- clasa 3

Micul dejun este poate cea mai importanta masa a zilei pentru copii  din mai multe motive: este modalitatea ideala de a furniza organismului o mare parte din nutrientii si energia necesara in timpul zilei, ajuta copiii sa isi formeze obiceiuri alimentare sanatoase, imbunatateste capacitatea de concentrare, atentie si  memorare.

Copiii care nu consuma un mic dejun sanatos, vor manca de cele mai multe ori mai multe produse nesanatoase in timpul zilei, sunt predispusi unui indice corporal mai mare(pot fi supraponderali),pot aparea deficiente nutritionale de calciu sau proteine si chiar si probleme de comportament.

In cadrul intalnirii am vorbit despre “Importanta micului dejun in alimentatia copiilor”, am identificat impreuna alimentele bune de consumat la masa de dimineata si apoi am pregatit impreuna un sandwich sanatos, aratos si gustos.

3. Colegiul National Iasi- martie 2017

In cadrul”evenimentului “Saptamana altfel” in luna martie 2017 am fost alaturi de elevii a doua clase de la Colegiul National pentru a le vorbi despre un subiect de actualitate in viata adolescentilor: mancarea junk food.

Junk food se refera de obicei la alimentele cu valoare nutritiva mica, care sunt bogate in calorii, grasimi, zahar, sare sau cafeina si poate include cerealele pentru micul dejun, bomboane, chipsuri, prajituri, cartofi prajiti, guma, hamburgeri, hot dog, inghetata, sucuri si multe dulciuri. Cele mai multe produse de tip “junk food” se incadreaza in 2 categorii “snack food”: chips-uri, foietaje cu branza, batoane de ciocolata, prajituri  si “fast food”:  cartofi prajiti, pui nuggets, pizza, shake-uri, sucuri,etc. Ele contin in principal zahar, uleiuri, faina rafinata(alba) si proteine de slaba calitate.

Din pacate, consumul acestor produse nu mai lasa loc alimentelor sanatoase, hranitoare, pline de grasimi esentiale, proteine de calitate, vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali.
Datorita continutului ridicat de sodiu, zahar, grasimi saturate, grasimi trans, colesterol, consumul pe o perioada lunga de timp poate duce la probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea, boli de inima, hipertensiune arteriala, anumite tipuri de cancer, carii dentare si alte boli.

Îmi doresc să repet această experiență!

5. RAW, LIFE&STYLE – TARGUL INTERNATIONAL PENTRU VIATA VERDE

Raw, Life &Style  –Târgul internațional pentru viață verde,  la care am participat ca partener Romexpo,  a fost o experiență de neuitat.

Am descoperit dincolo de numele firmelor, o mulțime de oameni, de oameni frumoși, de oameni deschiși, de oameni cu un suflet viu, pasionați de sanatate, de viața, de tot ce e viu, preocupați de a consuma și de a produce ecologic, oameni cu o atitudine de respect față de ei înșiși, față de semenii lor și față de mediu, adică față de natură și viață, oameni pentru care schimbarea înseamnă viață, așa că o caută și o acceptă ca pe o provocare, cu mult curaj.

Am avut-o alaturi pe prietena mea de o viata Laura Cecan Presutto,  health trainer,  psiholog și terapeut, un om pasionat de frumos si de sanatate. O puteti descoperi urmarindu-i site-ul:  http://pasiuneverde.ro/

 

logo

Rețetele culinare au fost vedetele atelierelor noastre și pentru că maniera seducătoare de prezentare crea un efect natural, dar și comic asupra oamenilor. Toți cei care treceau, mai întâi erau atrași de aspectul mâncării, salivau instant și apoi se așezau, aproape automat, pe scaune și așteptau nerăbdători să guste.

Asta ne-am și dorit când am ales aceste rețete, ca oamenii să descopere că a mânca vegetarian sau vegan poate fi o experiență plăcută, că mâncarea vegetariană poate avea gust apetisant și aspect surprinzător de frumos, iar avantajele imediate când le alegem sunt acelea că se prepară ușor de către oricine, chiar și de către copii, și cel mai important avantaj , acela că aceste preparate conțin ingrediente simple, naturale, care ne hrănesc cu adevărat!

Cred că am reușit să-i convingem pe oameni, pentru că nu a rămas niciodată nimic în farfurii, ceea ce e suficient de relevant, e semn clar că oamenilor chiar le-a plăcut, iar în plus preparatele au fost continuu fotografiate și ni s-au solicitat continuu rețetele, ceea ce îmi confirmă că a fost un succes!

6. ATELIERELE CONVIVIA

  1. La primul atelier Convivia, copiii care frecventează cercul de stiintele naturii de la Palatul Copiilor au invatat despre cât de hrănitoare sunt semințele. Au făcut trufe din fructe uscate, nuci și semințe și au pregatit hrănă pentru păsărelele din Parcul Copou.

2. “Povesti cu gust” este un proiect de suflet in parteneriat cu Asociatia Little People Romania. El vine in sprijinul copiilor bolnavi de cancer de la Spitalul “Sf. Maria” din Iasi. Cu ajutorul fructelor si legumelor proaspete, dar si prin magia cuvintelor am creat povesti in farfurie, sprijinind astfel nevoia unei alimentatii sanatoase si bogate in vitamine.

Copiii si-au dezvoltat creativitatea si au aflat informatii adaptate varstei lor. Toate astea intr-un mediu sigur si pozitiv, care sa fie pe placul lor!

Fotografia postată de Convivia.